De Geschiedenis van Funko POP!

Funko Logo

De Geschiedenis van Funko POP!

Funko Inc., opgericht in 1998 door Mike Becker, is een Amerikaans speelgoedbedrijf dat vinylfiguren en andere popcultuur gerelateerde producten onder licentie produceert. De productlijn van “Pop!” figuren zijn gebaseerd op personages van media franchises zoals Disney, Marvel, DC Comics, Star Wars, en anderen.

Naast “Pop!” produceert Funko ook lijnen zoals Funko Force, Rock Candy, Wacky Wobblers en Pop Culture Action Figures. Deze figuren zijn vaak gebaseerd op nostalgie en sommige beperkte edities worden uitgebracht voor speciale gelegenheden of evenementen.

De meest populaire productlijn is de klassieke bobblehead-stijl vinylfiguur die wereldwijd een verzamelobject is geworden door het unieke ontwerp en een beroep op de nostalgie naar actiefiguren uit het verleden.
Dit was de eerste Funko Pop die werd uitgebracht en werd gecreëerd door oprichter Mike Becker.

Het succes van de eerste Funko Pop leidde tot de creatie van andere bobblehead figuren, bekend als Wacky Wobblers, die gebaseerd waren op populaire personages uit televisie en films. Mike Becker richtte Funko op in 1998 nadat hij een speelgoedmascotte had gemaakt voor een restaurant genaamd Big Boy. Daarmee begon De Geschiedenis van Funko POP!

Wanneer is Funko Pop! Ontstaan?

Het bedrijf Funko was geboren en groeide snel uit tot een leider op het gebied van bobbleheads. Het begon allemaal met Wacky Wobblers, die geïnspireerd waren op klassiek speelgoed uit de jaren veertig, vijftig en zestig. Van daaruit ontstonden Funko Pop! figuren en de lijn explodeerde tot een enorm fenomeen onder speelgoedverzamelaars. Dit leidde tot een exclusieve serie limited edition figuren die zeer gewild zijn bij liefhebbers over de hele wereld. Mike Becker’s unieke visie heeft Funko Inc van een kleine startup tot een van de meest succesvolle bedrijven in de bobblehead geschiedenis gebracht.
Opgericht in 1998, begon Funko als een bedrijf dat zich specialiseerde in het maken van populaire gelicenseerde karakters uit de popcultuur tot geliefde bobbleheads. Na jaren van succes en klanttevredenheid besloten ze hun product naar een hoger niveau te tillen door vinyl figuurtjes te introduceren. Dit gaf Funko de mogelijkheid om grotere, meer gedetailleerde figuren te maken die nog steeds betaalbaar en zeer verzamelbaar waren.

Funko POP! Collectie
De allereerste Funko pop

Wat was de allereerste Funko POP!

In 1998 creëerde T-shirtontwerper Mike Becker Funko om de wereld nostalgische bobble heads aan te bieden. Het eerste item dat uit China kwam was een partij van 1.000 Big Boy Bobbleheads. Deze eerste productie werd individueel genummerd op een klein stukje papier onderaan het uitstalraam in de doos. Deze eerste partij was om Mike’s wens te vervullen om zelf te bezitten, omdat de vintage keramische Big Boy bobbleheads voor te veel geld over de toonbank gingen. De volgende grotere partij bobbleheads ging naar de cadeauwinkels van de Big Boy restaurants. Funko koos toen een naam voor hun nieuwe lijn en noemde ze Wacky Wobblers. Extra Big Boys zouden binnenkomen met de nieuwe naam van de lijn op de dozen. Big Boy Wacky Wobblers kunnen worden gevonden met rode, witte of zilveren bodems. Er is zelfs een speciale 50th Anniversary editie voor de Burbank Big Boy locatie, dit is een Silver Base wobbler met een speciale sticker op de doos. Funko is teruggekeerd naar hun oorsprong met de POP! Ad Icons lijn, inclusief Big Boy zelf.

Funko POP! Als verzameling.

Funko Pops (zoals ze nu bekend zijn) zijn uiterst populair geworden bij speelgoedverzamelaars over de hele wereld vanwege hun leuke ontwerpen, kleuren en de mogelijkheid om van bijna elk denkbaar popcultuurfiguurtje een vinylfiguurtje te maken. Het debuut van de Funko’s was zo succesvol dat Mike Becker een nieuw merk creëerde, ‘Funko Force’, met nog gedetailleerdere versies van de klassieke Pop Vinyls.
Sindsdien is Funko een van de meest populaire online retailers geworden voor grote licenties zoals Star Wars en DC Comics. Hun Pop-lijn is ook een mainstream online collectible geworden, die zowel in box stores als in kleinere verzamelwinkels wordt verkocht. Het kreeg zelfs de officiële goedkeuring van Lucasfilms Star Wars toen zij hun eerste exclusieve Funko Pop-lijn uitbrachten in 2014.

Zoeken

Ben je toevallig opzoek naar iets specifieks? Typ je zoekterm dan in de onderstaande zoekbalk.